Hogyan tekintsünk a jövőbe?

A stratégiai előrelátás célja felderíteni azokat a kínálkozó lehetőségeket, amelyekről a versenytársainknak fogalmuk sincs. Ezen információkat aztán felhasználhatjuk arra, hogy befolyásoljuk a jövőnket, ezáltal versenyelőnyre tegyünk szert. 

Stratégiai előrelátás kiszámíthatatlan viszonyok között

New York Times1903. október kilencedikei számában meglepő állítás látott napvilágot: eszerint az emberiség valószínűleg megalkot egy repülőgépet a jövőben, de ez várhatóan csak 1-10 millió év múlva fog bekövetkezni. Aki ismeri a repülés történetét, tisztában van azzal, hogy még ugyanezen év december tizenhetedikén az amerikai Kitty Hawkban sor került a Wright fivérek első repülésére. 

A fenti történetre ellenpélda a Lifemagazinnak az a cikke, amely 1949-ben bemutatta az Airphibiant, egy olyan repülő autót, amely képes egy rendkívül kis méretű reptérről felszállni, majd bárhol leszállni.A bejelentés sokakat izgalomba hozott, de még hetven évvel később sem vált valóra a tömeggyártásban kapható repülő autó álma. 

Az ehhez hasonló példák korántsem egyedülállóak: az emberek sok esetben alaposan melléfognak a jövő megjóslásakor. De ha ennyire nem vagyunk képesek előre látni a jövőt, akkor mi értelme az előretekintésnek? Miért van mégis szükség stratégiai előrelátásra a mai, egyre kiszámíthatatlanabb környezetben, és milyen módszereket alkalmazhatunk a trendek feltérképezésére?

Stratégiai előrelátás

Az előrelátás nem a jövő pontos előrevetítését jelenti.

Ez utóbbi képesség a clairvoyance,amelynek tudományossága a mai napig vita tárgyát képezi. A stratégiai előrelátás sokkal inkább a lehetséges jövőbeni alternatívák feltérképezése, amely által jobban megértjük, milyen opciók állnak rendelkezésünkre –és ez nagymértékben segítheti a döntéshozatalt.

Az előrelátás mindig is részét képezte a katonai stratégiának, de viszonylag új keletű az üzleti életben, ahol csak a múlt század végére vált a stratégiai tervezés meghatározó elemévé. Az 1960-as évektől kezdődő környezeti és technológiai változások miatt a hosszú távú prognózisok és a jövőtudomány iránti igény is fokozottan jelentkezett a nagyvállalatoknál, és ez a stratégiai menedzsment fejlődésére is hatással volt.

A menedzsmentirodalom helyett most mégis egy katonai jellegű írásra, a Harc a jövőértcímű könyvre hivatkoznék. Ezt olvasva vált világossá számomra a stratégiai előrelátás legfőbb funkciója, amely jócskán túlmutat a jövőt kifürkészésén. Ezen gondolat szerint a jövőt úgy tudjuk a legjobban megjósolni, ha mi magunk alakítjuk. A stratégiai előrelátás célja tehát valójában az, hogy felderítsünk olyan kínálkozó lehetőségeket, amelyekről a versenytársainknak fogalmuk sincs, és ezen információkkal versenyelőnyre tegyünk szert. 

E tekintetben a vezető inkább hasonlít egy mágushoz, mint egy tábornokhoz, aki a látomását közvetítve vezeti törzsét egy jobb jövő reményében. Egy ilyen vezetőből nem hiányozhat a karizma és a lelkesedés, és képesnek kell lennie arra, hogy az új ismeretek fényében változtasson saját korábbi elképzelésein.

Milyen módszerek segíthetnek?

A stratégiai előrelátás alapvető kérdése általában az, hogy adott környezeti viszonyok között hogyan lehet biztosítani a túlélést, vagy a terjeszkedést. Napjaink dinamikusan változó környezetében időt kell biztosítani a nyugodt előretekintésre, és gondolkodásmódunkat szélesítő módszereket kell alkalmazni.

Az egyik ilyen módszer a célkitűzés (amit el szeretnénk érni) illetve a mérföldkövek (amelyek elvezetnek a célunkig) megkülönböztetése. Rendszeresen kérdéseket kell feltennünk magunkban: mi a szervezet célja, miért megyünk be reggelente dolgozni, mit szeretnénk elérni, és hosszú távon hogyan szolgálja ez a kulcsfontosságú szereplők boldogulását. Csakis e kérdések megválaszolása után kezdhetünk el gondolkodni azon, hogyan akarjuk mindezt megvalósítani.

Egy másik gyakorlat az lehet, ha megpróbálunk a saját főnökünk főnökének fejével gondolkodni. Képzeletben szintet ugrunk, és a kettővel fentebbi vezető székébe képzeljük magunkat: megpróbáljuk megérteni a problémáit, a feszültségek forrását, és összességében azt, hogy az információ hogyan áramlik a szervezeten belül.

További módszerként alkalmazhatjuk a látókör szélesítését: azaz ki kell lépnünk a saját jól megszokott kis dobozunkból, és el kell beszélgetni másokkal. IT-menedzserként beszélnünk kell például a marketingesekkel is, magasabb szintű vezetőként pedig törekedni kell arra, hogy más iparágak vezetőivel is megvitassuk a problémáinkat. A legjobb ötletek ugyanis abból adódnak, amikor egymástól eltérő területek megtalálják az átfedést. A látókör kiszélesítése lehetővé teszi a vezetők számára az ökoszisztémákban való gondolkodást, és lehetővé teszi számukra észrevenni a különböző iparágak egymásra gyakorolt hatását.

Hasznos módszer lehet ezen kívül az idősáv nyújtása, amely során arra kell törekednünk, hogy a megszokottnál jóval nagyobb idősávot felölelve gondolkodjunk. Ha heti szinten tervezünk előre, próbáljunk meg negyedévre előretekinteni, éves tervezés esetén pedig legalább 5-10 évre. E módszer használatával megérthetjük, hogy a jelen döntései és cselekedetei milyen hatást válthatnak ki a jövőben.

A legfontosabb azonban, hogy a gondolkodásmódunkon is változtatnunk kell. A legújabb kutatások a stratégiai előrelátás alatt egy részfolyamatot értenek, amely a korai fejlődési tendenciákat azonosítja be. Éppen ezért érdemes esélyek és kockázatok formájában vizsgálni a lehetséges jövőképeket. Ezen módszer használata során fontos, hogy ne fekete-fehérben, hanem inkább lehetőségek tárházában gondolkodjunk. 

Lehetőségek és konfliktusforrások

A stratégiai előrelátás talán legnagyobb haszna, hogy végső soron szemléletmódváltáshoz vezethet, mivel segít az új módszerek meghonosításában. Éppen ezért a modern stratégiai előrelátás két konfliktust is eredményezhet.

Egyrészt megköveteli az analitikus elemzés mellett az intuíciót és a kreativitást is. A vállalati víziók megfogalmazása során a logikus gondolkodás önmagában nem elegendő, azt ötvözni kell a vezetői tapasztalatból eredő zsigeri gondolkodásmóddal. A problémát pedig általában az okozza, ha az egyik vagy a másik oldal túlságosan dominánssá válik.

Másrészt fel kell ismernünk, hogy nincs időnk végigfuttani a hagyományos tervezési folyamatokat. Ahogyan azt a HVG Extra Business korábbi számaiban írtam, napjaink nagyvállalati vezetői úgy érzik magukat, mintha egy vadászgép pilótafülkéjében ülnének. A 21. században ezért arra kell törekedniük, hogy – a vadászgépekhez hasonlóan – a szervezeti rendszerek legfontosabb mutatóit egy helyzetképet adó „műszerfalon” vizuálisan folyamatosan megjelenítsék.

A vizualitás azonban önmagában mit sem ér az egykori pilóta, későbbi tanácsadó John Boyd által megalkotott döntéshozatali módszertan nélkül. A lapunk 2017/1-es számában részletesen is bemutatott „OODA loop” módszer egy megfigyelésen, tudatosításon, döntésen és cselekvésen alapuló, ciklikus döntéshozatali mechanizmus. Ebben a döntéshozó felméri és értékeli a pillanatnyi helyzetet, gyors döntést hoz, majd szinte azonnal cselekszik döntése helytállóságának tesztelése érdekében. 

A vezetői kihívás tehát abban áll, hogy a dinamikusan változó környezetben ezt a fajta gondolkodásmódot ötvözzük a stratégiai előrelátással, valahogy úgy, mintha egy viharos tengeren hánykólódó hajó fedélzetén lennénk. Miközben a világítótorony fénye időről időre felvillan előttünk, törekednünk kell arra, hogy a kikötő irányába kormányozzuk a hajót, ugyanakkor fél szemmel mindig a soron következő hullámra kell fókuszálnunk, különben felborulhat a hajó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük